EKOLOGIJA

ODGOVORNA PROIZVODNJA

Razmišljajući o prvim koracima i uspostavljanju proizvodnog procesa, kroz podsvest je konstantno bila prisutna ideja o održivom razvoju i očuvanju prirodnih sistema. Društvena ponašanja su izazvala mnoge klimatske promene i na više načina poremetila dinamičku ravnotežu, sklad, ili opštepoznati, samoregulativni tok prirode. Svesni ovih činjenica, odlučili smo da svaki segment našeg proizvodnog procesa organizujemo tako da ima ekološku dimenziju. U tome smo uspeli, a s obzirom da smo relativno mlada proizvodnja, mnogi „zeleni“ procesi su tek pred nama, pa se radujemo svakom novom usvajanju ili primeni.

Zeleno ponašanje

Radeći u ruralnoj sredini gde dominira zelenilo, pokušavamo da što manje narušimo, i prirodi vratimo korisno ili upotrebljivo. Osim šuma i pašnjaka, okruženi smo i prirodnim izvorima planinske vode, koju umereno koristimo u radnom procesu. Nakon nekoliko kružnih ciklusa i ozbiljnog filtriranja vraćamo je prirodi.

Stop buci i prašini

S obzirom da je u procesu rada prisutna buka mašina, zaposleni koriste antifon slušalice, a od prašine se primarno štitimo zaštitnim maskama. Dodatnu zaštitu pruža sistem za tretiranje vazduha i otprašivanje, haube i aspiratori koji odvode prašinu do silosa za skladištenje.

Digitalizacija procesa

Iako je rano o tome govoriti u našim uslovima rada i fazi koju smo dostigli, ovakav iskorak bi bio još jedan zeleni plus…

Energija sunca kao izbor

Nemoguće je bilo da primenimo sve što smo zamislili u samom startu ali svakako težimo da jednog dana u potpunosti realizujemo sve postavljene ciljeve. Različiti izvori energije su pred nama kao izbor i potreba. Gde god, i kad god su mogući obnovljivi izvori, njima ćemo se okrenuti. U dogledno vreme planiramo da instaliramo solarne kolektore i da energiju sunca koristimo za toplu sanitarnu vodu i zagrevanje vazduha u radnom prostoru. Sledeća faza bi bile fotonaponske ćelije za neposrednu proizvodnju električne energije. Broj sunčanih dana u godini upućuje na ovakvo razmišljanje, a osim ekološkog doprinosa i ekonomski efekti koji bi se postigli podupiru planove.

UPRAVLJANJE OTPADOM

U procesu proizvodnje, pojavni nusproizvodi postaju predmet obrade u sledećim fazama. To se između ostalog odnosi i na prašinu nastalu u izradi proizvoda koja se sistemima otprašivanja skladišti u silosima a kasnije uvodi u novi ciklus. Sve što predstavlja otpad, a može se upotrebiti, propisno se skladišti a zatim koristi dok se neupotrebljivo transportuje na deponije za takav sadržaj.

EFIKASNOST TRANSPORTA

Zeleno ponašanje primenjujemo i u ovoj sferi i u najkraćem bi ga mogli definisati, kao racionalno planiranje logističkog procesa. Optimizacija transporta i promišljanje po kom je svaka paleta popunjena, ili nemanje „praznog hoda“, su sveli potrebu za transportnim sredstvima na minimum a isti princip se primenjuje i kod eksternog saobraćaja u isporuci roba do krajnjih korisnika. Vodi se računa o izboru agregata i energenta koji pokreće vozilo.

ZELENO JE IZBOR!

PAVIMENTAL DOO

SEDIŠTE I PROIZVODNJA:
Šljivovačka 49
31244 Sainovina, Čajetina (Industrijska zona Braneško Polje)
MB: 21545287
PIB: 111814434
Mail: info@pavimental.rs
Tel.: +381 62 83 79 248
www.pavimental.rs
RADNO VREME:
Pon-sub: 07-15h
Ned: ne radimo